Filmbestand
Filmbestand

JE FAVORIETE DRINKYOGHURT, NU CO2-NEUTRAAL

Bij Actimel is het onze missie om de weerstand van iedereen te ondersteunen. Daarom bevatten onze flesjes vitamine B6 en 1/3 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D, wat bijdraagt aan de normale werking van het immuunsysteem. Daarbovenop bevatten ze miljarden L. casei-fermenten. En sinds kort is je favoriete drinkyoghurt ook officieel CO2-neutraal. Want onze gezondheid en de gezondheid van de planeet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Willen we jouw immuunsysteem écht ondersteunen, dan moeten we tegelijk ook bijdragen aan de bescherming van onze planeet.

Wat betekent het om CO2-neutraal te zijn?

'CO2-neutraal' betekent dat we er alles aan doen om onze uitstoot van broeikasgassen* te beperken en de rest te compenseren, zodat de uitstoot en opname van broeikasgassen in balans zijn. Heel concreet hebben we de vollédige CO2-voetafdruk van onze drinkyoghurts berekend: van de melkveehouders, productie en transport tot aan de recyclage van de flesjes toe. Elke gram die we kunnen reduceren, reduceren we.

Onze CO2-voetafdruk  wordt gemeten op basis van de volledige levenscyclusanalyse van onze drinkyoghurts. Vandaag bedraagt de voetafdruk van één flesje Actimel 120 gram CO2, voornamelijk broeikasgassen afkomstig van de melkproductie. Daarom werken we al jaren nauw samen met de melkveehouders van wie we melk afnemen om hen te helpen hun uitstoot zoveel mogelijk te beperken. In ons actieplan hieronder lees je er alles over.

De uitstoot die we nog niet kunnen vermijden, compenseren we door te investeren in Livelihoods Carbon Funds projecten die natuurlijke ecosystemen herstellen en de toegang tot rurale energie te bevorderen in Senegal en Indonesië. Stuk voor stuk projecten die voldoen aan de Gold Standard (een keurmerk opgericht door het WWF) en Verra (voorheen de VCS-Verified Carbon Standard).   

Begin 2022 kregen we het Carbon Neutral-label van Carbon Trust®, een erkende certificeringsinstantie die internationale standaarden hanteert. Voor het volledige rapport Qualifying Explanatory Statement, gereviseerd door een derde partij, klik hier.

*We houden rekening met alle mogelijke uitstootgassen die bijdragen aan de klimaatopwarming: naast CO2 ook methaan, stikstof, waterstof …

 

Ons actieplan om voor de planeet te zorgen

Lokale melk van milieubewuste melkveehouders

We maken onze drinkyoghurts op basis van verse melk van lokale melkveehouders binnen een straal van gemiddeld 70 km rond de productiesite in Rotselaar. Die doen dagelijks hun stinkende best om de methaan-, lachgas- en CO2-uitstoot op hun boerderij zoveel mogelijk te beperken. Tussen 2017 en 2021 is hun totale uitstoot van CO2-equivalent al met 20% gezakt. 60% wekt hun eigen energie op, vooral dankzij zonnepanelen.

De meer dan 80 melkveehouders van wie we melk afnemen, kunnen 1 keer per jaar hun individuele voetafdruk laten berekenen door onze twee fieldmedewerkers, die hen ondersteunen bij de omschakeling naar duurzamere praktijken met een lagere CO2-voetafdruk. Sinds jaren financiert Danone verschillende landbouwprojecten** in België. Projecten rond onder andere broeikasgasreductie, lokale productie van veevoer, bodemgezondheid en ondersteuning van jonge boeren via Danone’s netwerk van jonge melkveehouders.

70% van het veevoer van de melkveehouders met wie we samenwerken, wordt vandaag lokaal geproduceerd, zoals gras en maïs, of bestaat uit bijproducten uit de voedingsproductie, zoals bierdraf of bietenpulp. Maar een heel beperkt deel (iets minder dan 5%) van hun voer bestaat uit sojaschroot.

Om ook hun uitstoot van broeikasgassen te beperken, verbinden de melkveehouders zich ertoe om heel gericht te bemesten op de velden, en hun mest te bewaren in een gesloten opslagplaats. Sinds 2016 onderzoeken wij met partners hoe we mest circulair kunnen beheren (o.a met biovergisters) en de melkveehouders zullen ook een voedingssupplement gebruiken, Bovaer, om de methaanuitstoot van melkkoeien met 20 tot 40% te beperken.  Dat laatste is een samenwerking met de internationale additieven- en vitamineproducent DSM en ILVO (het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek).

 

**Landbouwpraktijken met focus op CO2-verlaging en het respecteren van dierenwelzijn.

 

Factory of the Future met groene stroom en beperkt transport

Onze productiesite in Rotselaar kreeg in 2021 de titel ‘Factory of the Future’ voor onze duurzame productietechnieken en cultuur van inclusie en innovatie

We gebruiken 100% hernieuwbare elektriciteit uit onder meer wind en zon, verlichten overal met duurzame LED-lampen, en de fabrikant van onze flesjes ligt pal naast de site, wat dagelijks transportkilometers uitspaart.

Maar daar laten we het niet bij: we zijn druk op zoek naar langetermijnoplossingen om ons energieverbruik te blijven verminderen en volledig over te schakelen op hernieuwbare energie.

 

Recycleerbare verpakking en minder plastic

Zowel onze plastic flesjes als kartonnen verpakkingen zijn al lang recycleerbaar. Bovendien zijn de kartonnen verpakkingen volledig gemaakt uit gerecycleerd karton. Sorteer het plastic flesje dus zeker in je blauwe zak en karton in je papiermand, zodat ze gerecycleerd kunnen worden.

Maar in de eerste plaats gaan we voor het absolute minimum aan verpakkingsmateriaal: vandaag wegen onze flesjes de helft (!) minder dan toen we begonnen in 1992 – van 11 gram naar 5,32 gram PEHD (een soort plastiek genaamd ‘polyetheen met een hoge dichtheid’) – en we blijven eraan sleutelen. In juni 2022 halen we het plastic label van ons 0%-assortiment en het is onze ambitie om hetzelfde te doen met de rest van ons assortiment. Met het 0%-gamma alleen al kunnen we elk jaar meer dan 8 ton plastic besparen, en zo meer dan 19 ton aan CO2-uitstoot voorkomen per jaar (vergelijkbaar met 3 keer rond de wereld rijden met een dieselwagen, of 19 keer heen-en-terugvliegen tussen Parijs en New York)[1]. Tegelijkertijd onderzoeken we duurzame alternatieven voor het materiaal van onze plastic flesjes.

 

[1]Bron:https://www.energids.be/nl/vraag-antwoord/wat-houdt-een-ton-co2-precies…

 

Compensatie met meer bomen en beschermde tropische wouden

We zijn trots op wat we met Actimel al hebben bereikt, maar we zijn nog lang niet perfect. Alle uitstoot die we niet kunnen vermijden, compenseren we via projecten van het Livelihoods Carbon Fund (mede opgericht door Danone). Met onze steun en die van andere investeerders, financiert Livelihoods gecertificeerde projecten voor het behoud en herstel van tropische regenwouden in Indonesië en Senegal. Beide compensatieprojecten voldoen aan de Gold Standard (opgezet door onder andere WWF) en Verra (oorspronkelijk ‘VCS’ of ‘Verified Carbon Standard’)[2]. Die keurmerken garanderen dat de klimaatimpact van de projecten nauwgezet wordt berekend volgens internationaal erkende methodes.

De projecten waarin we investeren hebben een directe positieve impact op de lokale gemeenschappen. Ze onttrekken niet alleen CO2 aan de lucht maar dragen tegelijk bij aan duurzame landbouwpraktijken, werkgelegenheid en voedselzekerheid in afgelegen gebieden.

Bij het project in Senegal zijn maar liefst 350 dorpen en 100.000 inwoners betrokken, voor een CO2-reductie van 600.000 ton over een periode van 20 jaar. Ook het Indonesische project komt ten goede aan de lokale bevolking, dankzij het herstel van mangrovebossen voor vitale landbouwgrond, herstel van visbestanden en bescherming tegen toekomstige tsunami's. Sinds 2011 heeft het Livelihoods Carbon Fund in totaal 97 miljoen bomen geplant.

In 2022 verwachten we 7.771 ton CO2 te compenseren, wat gelijkstaat aan het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 11.350 gezinnen in Vlaanderen. En daarna? Dat hangt af van het volume dat we produceren en de vooruitgang in ons reductieplan.

Dit is pas het begin. Ons Carbon Neutral-certificaat is een verbintenis op lange termijn, waarbij we jaarlijks onze voetafdruk herberekenen en trachten te verminderen. Met een concreet stappenplan en verschillende projecten om onze milieu-impact te verkleinen, willen we blijven zorg dragen voor de gezondheid van de planeet én die van jou***. Stay tuned!

 

[2] Bron: https://livelihoods.eu/launch-of-a-3rd-carbon-fund/
***De vitamines B6 & D dragen bij tot de normale werking van het immuunsysteem. Te consumeren in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.