Groep B-vitaminen: een hecht team

Wat zijn vitaminen? Dit zijn organische verbindingen die het menselijk lichaam niet in staat is om autonoom in voldoende hoeveelheden te synthetiseren. Daarom moeten ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd in onze voeding en voor vitamine D is voldoende blootstelling aan de zon vereist. Waarom B-vitamines? B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12) zijn een groep van 8 vitamines die oplossen in water. B-vitamines vervullen verschillende essentiële functies voor de mens.
Groep B-vitaminen: een hecht team

VITAMINES

 

Vitaminen zijn belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam omdat ze betrokken zijn bij vele functies. Sommige dragen bij tot de normale werking van het immuunsysteem.

VITAMINE B6

 

Vitamine B6 is op grote schaal beschikbaar in voedingsmiddelen van dierlijke en plantaardige oorsprong. Het draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem en helpt het gevoel van vermoeidheid te verminderen. Vergeet nooit dat de vitamine B6 een essentiële stof is voor ons welzijn, die het lichaam niet zelf kan produceren maar die we uit ons voeding moeten halen.

VITAMINE D

 

Vitamine D is een essentiële stof voor ons lichaam. Naast het bevorderen van de opname van calcium, het fundamentele mineraal in onze botten, speelt het ook een belangrijke rol voor ons immuunsysteem en draagt het bij aan de goede werking ervan. Vitamine D kan door bepaalde voedingsmiddelen worden geabsorbeerd, zelfs als ze laag in aantal zijn, of het kan op natuurlijke wijze door onze huid worden geproduceerd na blootstelling aan de zon. Voedingsmiddelen die vitamine D bevatten zijn onder andere: bepaalde soorten vis zoals zalm, haring en makreel.

Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. Nutrients. 2016;8(2):68.

Stover PJ, Field MS. Vitamin B-6. Advances in Nutrition. 2015;6(1):132-133.

Venkatramanan S et al. Vitamin B-12 and Cognition in Children. Adv Nutr. 2016;7(5):879-88.

Nutrizione e salute oggi. Le vitamine una squadra vincente. 2010; Franco Lucisano Editore.

Società Italiana di Pediatria (SIP). Le vitamine di gruppo B: tra carenze e nuovi bisogni. 2017; Edito da Biomedia.

Article wrote
https://www.actimel.it/sistema-immunitario/le-vitamine-del-gruppo-b-una-squadra-affiatata