Vitamine D: een "panacee" voor de botten... maar niet alleen dat.

Vitamine D is een micronutriënt met bijzondere eigenschappen omdat het in de huid wordt gesynthetiseerd door directe blootstelling aan de zon en, in mindere mate, afkomstig is van de darmabsorptie van bepaalde voedingsmiddelen. Het is een vitamine die oplost in vet. De term vitamine D verwijst naar twee verschillende moleculen: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol) die worden omgezet in calcitriol (1,25-dihydroxyvitamine D), de vorm die door het menselijk lichaam kan worden gebruikt.
Vitamine D: een "panacee" voor de botten... maar niet alleen dat.

VITAMINE D: EEN BEETJE GESCHIEDENIS

 

De naam vitamine D werd gegeven door Elmer McCollum (Amerikaanse biochemicus) die in het begin van de jaren twintig liet zien hoe de consumptie van levertraan en de blootstelling aan zonlicht de effecten van rachitis (1) tegenwerkten. Het verband tussen een gebrek aan blootstelling aan de zon en rachitis was al in 1919 benadrukt door de Duitse kinderarts Kurt Huldschinsky, die kinderen met rachitis behandelde door ze bloot te stellen aan de lichtstralen van een kwikdamplamp (2). Hoewel hij de oorzaak niet kende, was de ziekte al sinds de oudheid bekend en de eerste gedetailleerde beschrijving is te danken aan Francis Glisson 2,3, een 17e eeuwse Engelse fysioloog en anatoom. De chemische structuur van vitamine D werd in 1928 geïdentificeerd door Adolf Windaus, die de Nobelprijs voor de Scheikunde kreeg voor zijn studie over sterolen en hun relatie met vitaminen (de betreffende vitamine was in feite vitamine D) (3).

[1] LARN – LivellidiAssunzionediRiferimentodiNutrientiedenergia, SocietàItalianadiNutrizioneUmana (SINU). IVRevisione – Ottobre 2014. Vitamina D, pag. 333-352.

[2]Kumaravel Rajakumar, Susan L. Greenspan, Stephen B. Thomas and Michael F. Holick. Solar Ultraviolet Radiation and Vitamin D. A Historical Perspective. The American Journal of Public Health 2007 October; 97 (10):1746–1754. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1994178/

[3] George Wolf. The Discovery of Vitamin D: The Contribution of Adolf Windaus. The Journal of Nutrition – The American Society for Nutritional Sciences June 1 2004 vol. 134 no. 6 1299-1302. http://jn.nutrition.org/content/134/6/1299.full

[4] Cibi che fanno bene. Cibi che fanno male. Guida per utilizzare gli alimenti nel modo piùsano. EdizioneSelezionedalReader’sDigest 2000. Pag. 323-324; 392-393.

[5] Paolo Castano – Rosario F. Donato et al. Anatomia dell’Uomo. Edizione Edi-Ermes 2004. Pag. 262, 305.

[6] Fabio Celotti. Patologia generale e fisiopatologia. Edizione EdiSES 2013. Pag 190-192, 688-690.

[7] H A Bischoff-Ferrari, B. Dawson-Hughes, H. B. Staehelin, J. E. Orav, A. E. Stuck, R. Theiler, J. B. Wong, A. Egli, D. P. Kiel, J. Henschkowski. Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials. British Medical Journal 2009; 339:b3692. http://www.bmj.com/content/339/bmj.b3692

[8] Michael F. Holick. Biological Effects of Sunlight, Ultraviolet Radiation, Visible Light, Infrared Radiation and Vitamin D for Health. Anticancer Research 2016, 36:1345-1356. http://ar.iiarjournals.org/content/36/3/1345.full.pdf+html

[9] Stefan Pilz, Winfried März, Britta Wellnitz, Ursula Seelhorst, Astrid Fahrleitner-Pammer, Hans P. Dimai, Bernhard O. Boehm, Harald Dobnig. Association of Vitamin D Deficiency with Heart Failure and Sudden Cardiac Death in a Large Cross-Sectional Study of Patients Referred for Coronary Angiography. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 1 October 2008. Volume 93, Issue 10, Pages 3927–3935. https://academic.oup.com/jcem/article/93/10/3927/2627359?searchresult=1

[10] Jeriel T. R. Keeney, Sarah Förster, Rukhsana Sultana, Lawrence D. Brewer, Caitlin S. Latimer, Jian Cai, Jon B. Klein, Nada M. Porter, and D. Allan Butterfield. Dietary Vitamin D Deficiency in Rats from Middle- to Old-age Leads to Elevated Tyrosine Nitration and Proteomics Changes in Levels of Key Proteins in Brain: Implications for Low Vitamin D-dependent Age-Related Cognitive Decline. Free Radical Biology and Medicine 2013 Dec; 65:10.1016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3859828/

Article wrote
https://www.actimel.it/sistema-immunitario/vitamina-d-un-toccasana-per-le-ossa-ma-non-solo