De bacteriën in de maag en darmen

Bacteriën spelen een belangrijke rol in de wereld. Ze behoorden tot de vroegste levensvormen op de planeet en het is zeer waarschijnlijk dat ze langer zullen overleven dan wij. Er zijn veel verschillende soorten bacteriën die bijna overal op aarde te vinden zijn. Sommige van hen zijn in staat om te overleven in zeer extreme omstandigheden, zoals in vulkanische omgevingen, geisers en zelfs diepzee-hydrothermische bronnen. Andere bacteriën, die minder extreem zijn, leven in ons lichaam.
De bacteriën in de maag en darmen

Bacteriën leven en groeien in een aantal oppervlakken van het menselijk lichaam, zoals de huid, de neus, de mond, de ogen en zelfs in ons spijsverteringskanaal. De darm , staat in contact met de buitenwereld door het voedsel dat we eten bijvoorbeeld. De gemeenschap van bacteriën die in harmonie in ons lichaam leeft, wordt de microbiota genoemd. Ons lichaam wordt bewoond door een aantal micro-organismen die het aantal menselijke cellen overschrijden. Een van de rijkste bacteriegemeenschappen bevindt zich in onze darm. Ieder van ons herbergt ongeveer 150 verschillende soorten en de mens kan in standigheden gaan we positief met elkaar om: we voorzien hen van voedsel en goede voorwaarden voor ontwikkeling en ze helpen ons op veel verschillende manieren gezond te blijven. Ze zijn een stille partner voor onze gezondheid en ons leven zou niet hetzelfde zijn zonder hen.

De darm is een zeer dynamische omgeving. Aangezien het in de eerste plaats verantwoordelijk is voor het verkrijgen van voedingsstoffen uit voedsel, heeft het een enorm absorptieoppervlak. Om een idee te krijgen van de omvang: de oppervlakte van de huid van een gemiddeld persoon is ongeveer 2 m2, terwijl de oppervlakte van de darm wordt vergeleken door sommige auteurs met de grootte van een halve badmintonbaan, of zelfs een tennisbaan door anderen. Dit grote oppervlak is in zekere zin een kwetsbare plek voor het lichaam omdat veel externe prikkels, variërend van voedingsstoffen tot stoffen en verschillende darmbacteriën, met het lichaam in contact komen. Daarom moet het nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Article wrote
global
Labels
bateriën