De magie van fermentatie

Je kan er niet omheen: gefermenteerde voeding is hot. Maar wist je dat het proces al eeuwenlang bestaat? Denk maar aan yoghurt, zuurkool, wijn en kaas… Allemaal producten die ontstaan door fermentatie. Ze zijn niet alleen lekker, maar hebben ook een heleboel voordelen.
De magie van fermentatie

De bewaarmiddelen van de natuur

 

Toen er nog geen koelkasten bestonden, gebruikten mensen fermentatietechnieken om groenten, vlees, vis en melk langer te bewaren. Hoe dat werkt? Aan het basisproduct worden bacteriën, of gisten toegevoegd. Die zetten bepaalde stoffen om in andere, die op hun beurt de bewaartijd bevorderen.

De magie van fermentatie

 

In je koelkast of voorraadkast liggen verschillende producten waarvan je misschien niet eens wist dat ze gefermenteerd zijn. Ook brood, want daar wordt bakkersgist aan toegevoegd om het te laten rijzen. En natuurlijk ook geen bier of wijn zonder fermentatie. Denk ook aan olijven die pas eetbaar worden nadat ze behandeld zijn. Rauw zijn ze namelijk zeer bitter. Door fermentatie wordt de stof die voor deze bittere smaak zorgt, afgebroken en verkrijg je een smakelijk product. Mooi meegenomen!

Article wrote
https://www.danone.be/nl/yoghurt/magic-of-fermentation
Labels
Fermentatie
process